Program za djecu

U okviru manifestacije Zadar čita, koju Gradska knjižnica Zadar održava od 2008. godine, Koncertni ured Zadar je na ovogodišnju središnju temu - pitanje "Zašto je dobro čitati bajke?" - odgovorio organiziranom projekcijom simfonijske bajke Petar i vuk za djecu zadarskih vrtića. Riječ je o snimci koncerta održanog prošle godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, kada je, u dvjema izvedbama pred gotovo devet stotina zadarske predškolske i školske djece, Zadarskim komornim orkestrom ravnao Veton Marevci, a u ulozi naratorice nastupila Sanja Grgina.

Ta se simfonijska priča za djecu, djelo ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva (1891.-1953.), od praizvedbe 1936. godine naovamo izvodi na brojnim svjetskim pozornicama na oduševljenje djece i odraslih. Djelo je doživjelo nebrojene adaptacije, uključujući i Oscarom nagrađeni kratki film iz 2007. te Grammyjem nagrađeno audio izdanje iz 2003. godine za koje su glasove posudili Bill Clinton, Mihail Gorbačov i Sophia Loren.

Skladateljeva namjera bila je stvoriti djelo za prve susrete publike s umjetničkom (klasičnom) glazbom. Pisano je za gudački orkestar kojemu je Prokofjev pridružio instrumente puhačke sekcije i udaraljke te pripovjedača. Glazba, riječ i slika imaju ravnopravnu ulogu u stvaranju cjelovitog doživljaja.

Priča je duhovita i zanimljiva, a poruka koju nosi ocrtava pozitivan odnos prema prirodi, okolišu, izgrađivanju prijateljskog odnosa i osjećaja za pomoć kada je ona najpotrebnija. Glavni likovi u priči su dječak Petar i njegov Djedica. Petra predstavljaju gudački instrumenti u orkestru, a ostale likove flauta (ptičicu), oboa (patku), klarinet (mačku), fagot (Djedicu), rogovi (vuka) i timpani (lovce).