Imaginations

sub, 12. VI. 21.
20:00
Pretplata

Imaginations: Stockhausen + Tadić

Markus Stockhausen, truba, krilnica
Miroslav Tadić, gitara

Duo Imaginations čine glazbenici koji u različitim postavama surađuju od devedesetih godina 20. stoljeća kao skladatelji i improvizatori. Snimili su nekoliko zajedničkih albuma. Njihova glazba puna je poezije, suptilne je i snažne izražajnosti i vodi publiku u nove dimenzije percepcije. Prelazeći granice glazbenih stilova, oni su pravi glazbeni kozmopoliti, premda u izvedbi zadržavaju veoma autentičan jezik. Obojica su glazbenika, kao virtuozi na svojim instrumentima, izgradila bogate međunarodne karijere.

Markus Stockhausen, skladatelj i trubač, sin glasovitoga Karlheinza Stockhausena, jednoga od najvažnijih skladatelja 20. stoljeća, karijeru je počeo upravo uz oca, na pozornicama diljem svijeta. Odrastao je podjednako okružen klasičnom, jazz i avangardnom glazbom, a od 2002. godine fokusira se na skladanje vlastitih djela, ali i na improvizacije, uključujući intuitivni izričaj koji transcendira sve glazbene žanrove.

Ostvario je brojne jazz-projekte kao voditelj, od toga više od 90 albuma za prestižne diskografske kuće, kao što su ECM, ENJA, SONY/OKeh, EMI Classics i druge. Redovito održava glazbene seminare na teme odnosa glazbe i tišine i intuicije u glazbi. Osvojio je brojna priznanja: Nagradu Zapadnonjemačkoga radija (WDR) u kategoriji jazz-glazbe (2005.), Nagradu tvrtke Japan Tobacco International (JTI) za jazz (2017.), Srebrnu glazbenu vilicu Regionalnoga vijeća za glazbu njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija (2017.) i Nagradu Echo Jazz Njemačke fonografske akademije (2018.).

Gitarist, skladatelj, improvizator i pedagog Miroslav Tadićposvećen je povezivanju i suprotstavljanju glazbenoga materijala koji crpi iz raznovrsnih izvora – od barokne i klasične glazbe, preko flamenka, folklornih tradicija istočnoeuropskih zemalja, sve do indijske klasične glazbe, ne izostavljajući ni blues, jazz i rock.

Nastupao je i snimao s Londonskim simfonijskim orkestrom, Leipziškim simfonijskim orkestrom Srednjonjemačkoga radija (MDR) i Filharmonijskim orkestrom države Monte Carlo te s eminentnim glazbenicima, među kojima se ističu Howard Levy, Joachim Kühn, Lakshminarayana Shankar, Markus Stockhausen, Dušan Bogdanović, Vlatko Stefanovski, braća Teofilović, Wadada Leo Smith, Jack Bruce, Theodosii Spassov, Kudsi Erguner, Djivan Gasparyan, Pandit Swapan Chaudhuri, Ustad Ashish Khan i mnogi drugi.

Pročelnik je studija gitare na prestižnom Kalifornijskom institutu za umjetnost (CalArts) u Los Angelesu.

50,00 kn