Vijesti

fjrigjwwe9r0tbl_pages_content:sadrzaj

Započinje proces rada na planovima razvoja dviju ustanova u kulturi – HNK Zadar i Koncertnog ureda Zadar

pon, 3. V. 21.

Sukladno Akcijskom planu „Plana razvoja kulture grada Zadra 2019. – 2026.“, u svibnju započinje proces rada na planovima razvoja dviju ustanova u kulturi – HNK Zadar i Koncertnog ureda Zadar za period od 2021. do 2026.

In memoriam Juraj Gracin (1938 - 2021)

čet, 29. IV. 21.

Dana 28. travnja 2021. umro je Juraj Gracin.


Ovim putem u ime Vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu, želim izraziti sućut njegovoj obitelj ali i podsjetiti na ulogu koju je gospodin Gracin imao na Glazbenim večerima u Sv. Donatu.


Juraj Gracin bio je tajnik i član Upravnog odbora, član i rukovoditelj Programskog odbora, Umjetničkog savjeta te zatim i umjetnički ravnatelj Večeri. U radu Večeri sudjelovao je devetnaest uzastopnih godina!


Bio je strastveni zagovornik i promicatelj rane glazbe unutar programa, kako je on naziva, glazbene priredbe, tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uz podršku brojnih hrvatskih muzikologa, glazbenih urednika i skladatelja (Lovre Županovića, Branka Polića, Erike Krpan, Jagode Martinčević, Seadete Midžić, Milka Kelemena i drugih) koji su Gracinu ali povjesničaru umjetnosti i medievalistu Marijanu Grgiću, dali svesrdnu podršku, započeli su koncerti koji su Večeri učinile prepoznatljivima na europskoj festivalskoj mapi.


Taj je korak osigurao dolazak izuzetnih ansambala za ranu glazbu poput Pro Cantione Antiqua, The Early Music Consort of London, Joculatores upsalensis, ansambla Renesans, The Preatorius Consort, Landini Consort, Perceval i brojnih drugih, te isto tako i nastupe brojnih domaćih ansambala zaluđenih idejom autentične izvedbe rane glazbe kao što su Syntagma musicum ili pak Igor Pomykalo. Najljepši rezultat tog entuzijazma bilo je osnivanje Zadarskih madrigalista, ansambla koji je uz gostujuće ansamble, izuzetno uspješno i iznutra gradio taj specifični zadarski glazbeni identitet. U vrijeme njegova rada osnovan je Urbofest, potprogram Večeri koji je ranu glazbu doveo na gradske ulice i trgove.


Osobito me čini tužnom činjenica da dr. Gracin nije doživio 61. Glazbene večeri u Sv. Donatu, izdanje u kojemu se na Večeri ponovno vraća rana glazba. Ona je naime bila prisutna i svih godina nakon prestanka njegovog angažmana na Večerima, no na fragmentaran način. Godine 2019. novim je Pravilnikom Večeri kojega je donijelo Vijeće GVD, jasno naznačeno da se program njeguje na dvije programske odrednice; „komornu glazbu s posebnim naglaskom na rad Zadarskog komornog orkestra i ranu to jest srednjovjekovnu i renesansnu glazbu s posebnim naglaskom na lokalnu, nacionalnu i međunarodnu baštinu istog područja…“


Angažmanom muzikologinje Katarine Livljanić, Zadranke sa stalnom adresom u Baselu (profesorica pri Scholi Cantorum Basiliensis, jednom od najznačajnijih studija rane glazbe u svijetu), a koja možda ne bi bila tako očarana ranom glazbom da je nije imala priliku slušati na Glazbenim večerima u Sv. Donatu, baš u vrijeme kada je na njima radio Juraj Gracin, postignut je dogovor Vijeća Večeri o nužnosti povratka rane glazbe kao zasebnog i cjelovitog bloka događanja.


Ove godine u čast dr. Gracinu, na Večerima će, ukoliko epidemiološka situacija dopusti, odzvanjati zvuci izuzetnih europskih ansambala za ranu glazbu, o ranoj glazbi će se pričati i debatirati, a uz muzikološko vodstvo otvorit će se i neke od zadarskih riznica rane glazbe.

 

Dina Bušić,
Predsjednica Vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu

Zagrebački kvartet i Lucija Brnadić

Najstariji aktivni gudački kvartet na svijetu u Pretplatničkom ciklusu

sri, 3. II. 21.

Veljača u pretplatničkom ciklusu donosi koncert gudačkih djela Antonína Dvořáka.

U Zadar stiže jedan od najboljih baroknih glazbenika svijeta

uto, 20. X. 20.

Koncertom ansambla Antiphonus u, nakon dugog niza godina za javnost otvorenoj crkvi sv. Krševana, kreće nova sezona Koncertnog ureda Zadar. U okviru koncerta kao solist će nastupiti Dmitry Sinkovsky, prestižni ruski violinist koji se smatra jednim od najboljih svjetskih izvođača barokne glazbe.

Pretplatnički paketi

pon, 12. X. 20.

Upis pretplate za Koncertnu sezonu Zadar 2020/2021

Predstavljena nova Koncertna sezona Zadar

pet, 9. X. 20.

Na medijskoj konferenciji održanoj u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači javnosti je predstavljena nova Koncertna sezona Zadar. Bogat program sezone okupljenima su najavile predsjednica Udruge Zadarski komorni orkestar Linda Ivić Bijuklić, ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa Branka Višić Karavida, te ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković.

Nastup Mary May najavljuje bogatu koncertnu sezonu u Zadru

čet, 24. IX. 20.

U petak, 2. listopada, kao najava Koncertne sezone 2020/2021, u Zadar premijerno stiže Mary May, najsnažnija kantautorica domaće scene. Njena glazba živi u skrovitim pejzažima gdje se susreću američki folklor, pop i blues. Uživo nastupa s bendom koji čine redom izvrsni glazbenici - Luka Čapeta na gitari, Marin Živković na saksofonu i Borko Rupena na bubnjevima.

ZadrugArt i Blackout dovode po prvi put Kandžiju u Zadar

sri, 9. IX. 20.

Blackouthiphop.com ˛ZadrugArt Zadar predstavljaju:

Blackout Hip Hop Takeover (Radionice, paneli i nastupi)