Događanja

Franz von Suppé | Missa Dalmatica

pon, 25. XI. 19.
fjrigjwwe9r0tbl_news_content:sadrzaj

Na drugom koncertu Pretplatničkog ciklusa u petak, 22. studenog 2019. u 20 sati, u Katedrali sv. Stošije izvedena je Suppèova Missa Dalmatica, posveta njegovoj dalmatinskoj domovini, koju je skladao upravo u Zadru i izveo prije odlaska u Beč.

Na koncertu, koji je dobio podršku Zadarske nadbiskupije te je uvršten i u njihov program Krševanovih dana kršćanske kulture, nastupio je muški Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Vetona Marevcija, te solisti: tenor Domagoj Dorotić, bariton Ljubomir Puškarić i bas Siniša Štork, a na orguljama Zadranka Tea Kulaš.

Missom Dalmaticom Franz von Suppè je zadužio sakralnu glazbu 19. stoljeća. Kroz tradiciju europske crkvene glazbe izviru elementi dalmatinskog folklora, što to djelo čini jedinstvenim, a ponovnu izvedbu u gradu koji je bio inspiracija za njegovo nastajanje – obaveznom u kalendaru svakoga tko voli ovaj grad.

Suppé je Zadar i Dalmaciju nosio u sebi sav život. Održavao je živu korespondenciju sa zadarskim prijateljima i glazbenicima, unosio je dalmatinske glazbene motive u svoja djela. A kad je osjetio da mu se bliži kraj, molio je da ga odvezu do Trsta, da zadnji put vidi svoje (i naše) more. Umro je u Beču 1895. godine, a danas mu se djela izvode na pozornicama širom svijeta.