Koncertna sezona Zadar 2017./18.
Program 2017./18.
rujan 2017. - lipanj 2018.

Koncertni ured Zadar

Koncertni ured Zadar (KUZD) je Javna ustanova u kulturi, utemeljena 1. siječnja 2015. godine. Nastao je na temelju potreba bogatog gradskog kulturnog i koncertnog života. Koncertni ured Zadar je platforma za organizaciju, produkciju i razvoj dugi niz godina održavanih projekata - Koncertne sezone Zadar, Glazbenih večeri u sv. Donatu, Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova i najdugovječnijeg zadarskog glazbenog ansambla, Zadarskog komornog orkestra, ali i za razvoj novih događanja čija je osnovna inspiracija najljepša među svim umjetnostima – glazba!

Svojim ciklusima, manifestacijama, projektima i radionicama Koncertni ured Zadar zadovoljava potrebe širokog spektra publike – od učenika općih i glazbenih usmjerenja i studenata, potom glazbenih znalaca do brojnih gostiju grada Zadra, jednog od najljepših i poviješću najbogatijih jadranskih bisera.

Ciljevi Koncertnog ureda Zadar su da svojim godišnjim aktivnostima infiltrira lokalno stanovništvo u koncertni život Grada (kao sudionike koncerata, polaznike radionica ili kao publiku), da Zadranima i gostima Grada omogući koncertna događanja izuzetnih domaćih i inozemnih umjetnika, da na adekvatan način promiče zadarsku glazbenu povijest i tradiciju te da na postavljenim temeljima gradi novo!

Koncertni ured Zadar

Poljana Šime Budinića 3
Knezeva palača, I. kat
23000 Zadar
tel. +385 23 627 762

Ravnateljica

DINA BUŠIĆ

kuzd@kuzd.hr

Producentica

SUNČICA ŠPOLJAREVIĆ

info@kuzd.hr

Pretplata

Pretplata

Ciklus pretplatničkih koncerata svakoj koncertnoj sezoni (koja počinje u listopadu, a završava u lipnju) ugošćuje glazbenike, ansamble, orkestre i soliste visoke profesionalno-umjetničke razine. U ciklusu su posljednjih dvadesetak godina gostovali izuzetni glazbenici i ansambli: Ivo Pogorelić, Martina Filjak, Petrit Çeku, Vladimir Krpan, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Ante Knešaurek, Pavao Mašić, Stanko Arnold, Tonko Ninić, Ivana Lazar, Kristina Kolar, Aljoša Jurinić, Đorđe Stanetti, Danijel Detoni, Marin Maras, Marco Graziani, Zagrebačka filharmonija, Zagrebački solisti, Simfonijski i Jazz orkestar HRT-a, Zbor HRT-a, Beltango quinteto, Trio Orlando, Hrvatski gudački kvartet, Zagrebački gitaristički kvartet, Zagrebački gitarski trio, udaraljkaški ansambli SUDAR, STOP, KLANG i brojni drugi. Programskom selekcijom koncerata odabiru se programi koji su razinom komunikacije pristupačni širokoj publici, ali i ljubiteljima klasike.

Zadarski komorni orkestar

Zadarski komorni orkestar

Koncerti iz radionice Zadarskog komornog orkestra čine jedan od najvažnijih i najatraktivnijih ciklusa Koncertnog ureda Zadar, upravo zato što nastaju na domaćem terenu. Pod umjetničkim vodstvom maestra Ivana Repušića, najuspješnijeg hrvatskog dirigenta mlađe generacije sa stalnom adresom u Njemačkoj, Orkestar priređuje koncerte tijekom koncertne sezone na visokoj umjetničkoj razini, ugošćuje renomirane soliste s područja Hrvatske i Europe, izvodi repertoarna i rijetko izvođena djela široke glazbene literature, njeguje hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, praizvodi djela hrvatskih skladatelja i omogućuje sve brojnijim zadarskim gudačima da redovito koncertiraju u gradu u kojem žive.

Bersa

Bersa

Ciklus je nazvan po jednom od najvažnijih skladatelja koji su djelovali u Zadru, Blagoju Bersi, čije ime nosi zadarska Glazbena škola. Ciklus je nastao u suradnji Koncertnog ureda Zadar i Glazbene škole Blagoje Bersa. Niz od pet koncerata u koncertnoj sezoni platforma je profesorima i učenicima Škole za nastupe izvan matičnih prostorija, za predstavljanje široj publici, nastajanje novih glazbenih projekata i suradnji. U sklopu toga ciklusa nastala je Bersijada, glazbeno-scenska svečanost posvećena Blagoju Bersi.

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar je manifestacija nastala iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u Gradu. Nositelji te tradicije ponajprije su Hrvatsko glazbeno pjevačko društvo Zoranić, osnovano davne 1908., i Smotre pjevačkih zborova koje su se u Zadru održavale od 1970. godine do početka Domovinskoga rata. Na tim je temeljima grad Zadar 1997. osnovao ovo Natjecanje, događanje glazbeno-natjecateljskog karaktera koje slijedi, nosi i potiče tradiciju amaterskog zborskog pjevanja na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini. Na Natjecanju sudjeluju amaterski pjevački zborovi iz raznih dijelova Europe i svijeta koji nastupima u natjecateljskom dijelu te neformalnim nastupima na gradskim trgovima oživljavaju i obogaćuju glazbenu i kulturnu ponudu grada Zadra.

Glazbene večeri u sv. Donatu

Glazbene večeri u sv. Donatu

Glazbene večeri u sv. Donatu međunarodni je glazbeni i ujedno najstariji zadarski festival. Nastao je 1961. godine kad je zadarski dirigent Pavle Dešpalj sa skupinom prijatelja i glazbenika odlučio prilagoditi prostor crkve sv. Donata održavanju koncerata. Entuzijazam mladih u više od pola stoljeća pretvorio se u jedan od najvažnijih festivala u Hrvatskoj koji na jedinstven način spaja glazbu i arhitekturu. Rotonda Sv. Trojstva ili crkva sv. Donata akustički je fenomen u kojem podjednako dobro zvuče sve vrste glazbenih sastava. Ljepotom interijera i akustičkim fenomenom duboko se dojmila brojnih glazbenika i ansambala (Dunja Vejzović, Katarina Livljanić, Valter Dešpalj, Maja Dešpalj-Begović, Igor Kuljerić, Ivan Repušić, Stefan Milenković, Monika Leskovar, Giovanni Sollima, Renata Pokupić, Aniello Desiderio, Valentina Fijačko, Radovan Vlatković, Aleksandar Kalajdžić, Dimitrij Sinkovski, Sascha Goetzel, Vladimir Kranjčević, Zbor HRT-a, ansambli Pro Cantione Antiqua, Dialogos, Hilliard, Perceval, Zadarski komorni orkestar, Zagrebački solisti, Varaždinski komorni orkestar, Njemački komorni orkestar, Mađarski virtuozi, Orquestrina Baborák i brojni drugi). Osim što su Glazbene večeri u sv. Donatu mjesto gostovanja različitih glazbenih žanrova vrhunskih svjetskih glazbenika, one su i sastajalište najistaknutijih zadarskih glazbenika koji upotpunjuju sliku toga glazbenog događanja kao jednog od najvažnijih glazbenih punktova na našem području.

Bersijada

Bersijada

Godine 2008. Hrvatski glazbeni zavod i partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU-a pokrenuli su Projekt Bersa. Namjera im je bila u pet knjiga objaviti dnevničke zapise, literarne naslove, korespondenciju, pedagošku građu i tematski popis djela, a unutar četrnaest notnih svezaka cjelokupan solistički, komorni, zborski, orkestralni i glazbeno-scenski opus jednog od naših najvažnijih skladatelja 20. stoljeća, Blagoja Berse (1873. – 1934.). Taj veliki pothvat bio je poticaj za nastanak novog projekta nazvanog Bersijada. Bersijada je zamišljena kao glazbeno-edukativni projekt, ali i kao glazbeno slavlje u čast Blagoja Berse, skladatelja koji je velik dio života proveo u Zadru i umjetnika na kojega je Zadar uvelike utjecao. Zadarska Glazbena škola nosi njegovo ime, a Koncertni ured Zadar taj projekt donosi u sklopu ciklusa Bersa. Cilj Bersijade je predstavljanje skladateljskog djela i života Blagoja Berse. Sudionici koji interpretiraju Bersina djela od početka su učenici i profesori zadarske Glazbene škole, ali i gosti – profesionalni glazbenici i profesori s Muzičke akademije u Zagrebu. Bersina se djela na Bersijadi izvode na svim razinama i upravo se u tome ogleda edukativni aspektprojekta. U Bersijadi smo mogli upoznati i samog Bersu, kojega tumači zadarski glumac Vinko Radovčić. On interpretira njegove dnevničke zapise pa publika upoznaje skladateljev karakter i duh vremena u kojem je stvarao.

Ulaznice

Direktna prodaja:

Kneževa palača
Poljana Šime Budinića 3
23000 Zadar
Tri dana prije koncerta od 11 do 13 i od 18 do 20 h.
Na mjestu koncerta sat vremena prije početka.

Internetska prodaja:

Popusti:

Popuste na redovite cijene ulaznica ostvaruju učenici, studenti, umirovljenici i branitelji.

Informacije i rezervacije

Koncertni ured Zadar
Poljana Šime Budinića 3 – Kneževa palača, I. kat
23000 Zadar
+385 23 627762
info@kuzd.hr